Porady i pomysły » Sale weselne i menu
Sale weselne i menu
Z czym to się pije?
A oto jakie alkohole najlepiej pasują do popularnych weselnych dań:
Śledź - wódka i piwo
Pasztety - wino białe wytrawne
Szynka - delikatne czerwone wino
Sałatki - białe wina pobudzające apetyt
Wołowina - wino czerwone
Wieprzowina - delikatne czerwone wino
Kurczak, indyk - wino białe
Gulasz - wino czerwone
Warto też znać ogólne zasady, żeby do weselnego menu dobrać odpowiedni alkohol. W przypadku wina, dobrą podpowiedzią jest stary wierszyk "Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina. Zaś pod sarny, woły, wieprze jest czerwone wino lepsze".
- wódki czyste podaje się do przekąsek zimnych
- wódki gatunkowe wytrawne podaje się do przekąsek i dań gorących, z wyjątkiem drobiu
- likiery i słodkie wódki gatunkowe podaje się do kawy i deserów
- koniaki i winiaki podaje się do kawy, najlepiej po jedzeniu
- szampan najlepiej sprawdza się przy toastach, słodki pasuje też do deserów
- wina białe wytrawne podaje się do przekąsek, ryb, mięsa i drobiu białego
- wina czerwone wytrawne podaje się do mięsa wołowego i wieprzowego
- wina słodkie podaje się do deserów, ciast i owoców
SH
super zestawienie! dzięki!
Najnowszy komentarz!
Ja planuję wołowinę, obowiązkowo z czerwonym winem :)