Owocowe dekoracje weselne
Kiedy myślimy o dekoracjach weselnych, mamy na myśli ozdoby z kwiatów, świece, nakrycia stołów i krzeseł. A może warto wykorzystać urodę owoców, które wprowadzą na stół weselny świeży i apetyczny akcent kolorystyczny?
Jabłka
Na początku jabłka. Dekorację z jabłek da się zorganizować praktycznie przez cały rok. Wybór jest bardzo duży. Można skorzystać z rodzimych upraw i wybrać odmiany np. Gloster, Gala Must, czy też żółte Golden Delicious lub skusić się na zielone, importowane odmiany np. Mutsu. Jabłkami napełniamy przezroczyste wazy i długie flakony lub kładziemy na stołach luzem albo w rzędzach. Wazony wypełnione jabłkami zwieńczamy dekoracją z kwiatów w kontrastującym kolorze. Dla przykładu: do jabłek zielonych będą pasować kwiaty w kolorze białym, żółtym lub różowym. Z jabłek można również zrobić stojaki na winietki z imionami gości, które kładziemy przy każdym nakryciu. Pamiętajmy, aby jabłka poustawiane na stole były wcześniej wypolerowane. Nabiorą wówczas zdrowego wyglądu. Dekoracje z jabłek można uzupełnić laskami cynamonu przywiązanymi do ogonków jabłek kawałkiem ozdobnego sznurka (np. rafii).
Owoce cytrusowe
Kolejnym wdzięcznym motywem będą owoce cytrusowe. Cytryny, limonki, grejpfruty, pomarańcze, czy też mandarynki mają żywe, piękne kolory i odświeżający aromat, który możemy wydobyć wbijając w nie goździki (przyprawa kuchenna). Owocami napełniamy szklane flakony lub tworzymy z nich łańcuchy poprzez nawleczenie lżejszych owoców na żyłkę. Owoce te pięknie komponują się np. z amarylisem.
Ciekawym pomysłem jest wrzucenie przeciętych na pół limonek i cytryn do szklanego półmiska z wodą. Naczynia z zanurzonymi owocami ozdabiamy pływającymi świeczkami i główkami kwiatów (np. gerberami). Cytrusy mogą również służyć jako stojaki na winietki (wystarczy je delikatnie naciąć i wsunąć w nacięcie karteczki z imionami gości).
Dynie
Dynie mogą być niezwykłą dekoracją dla jesiennego wesela. Do ozdoby stołów najlepsze będą małe dynie ozdobne. Występują one w bardzo różnorodnych kształtach i kolorach: od białego poprzez żółty, pomarańczowy, aż do zielonego. Dynie ustawiamy luzem na stole np. na zasuszonych liściach klonu i ozdabiamy gałązkami jarzębiny. Może z nich również zrobić świeczniki lub lampiony (w tym drugim przypadku należy wcześniej dynie wydrążyć i wyciąć na nich wzór np. liści, gwiazdek lub inicjały Młodej Pary). Duże dynie będą ciekawą ozdobą sali weselnej, a wydrążone egzemplarze mogą służyć jako wazy do serwowania zup, flakony na kwiaty lub lampiony. Po napełnieniu dyni kostkami lodu będą oryginalnymi pojemnikami do chłodzenia alkoholu i napojów.
Podobne dekoracje możemy tworzyć z najróżniejszych owoców, ale warto w pierwszej kolejności pomyśleć o owocach sezonowych.
AG