Porady i pomysły » Zdrowie i uroda

Dieta przedślubna - 10 wskazówek

0 (0 opinie)
Twoja ocena:
Dieta przedślubna - 10 wskazówek

Data ślubu przybliża się z każdym dniem, a wskazówka na wadze ani drgnie. Chciałabyś jeszcze zrzucić kilka kilogramów, ale brakuje Ci pomysłu jak się do tego zabrać i osiągnąć trwałe efekty.

 

Stosowanie drakońskiej diety przynosi zwykle więcej szkody niż pożytku. Może spowodować zmęczenie i huśtawkę nastrojów. Gwałtowne chudnięcie sprzyja powstawaniu rozstępów, a kilogramy mogą zniknąć w najmniej korzystnym dla Ciebie miejscu np. na biuście. Ponadto wiele osób po zakończeniu głodówki, bardzo szybko wraca do swoich poprzednich kształtów, a nawet nadrabia z nawiązką stracone kilogramy (efekt jo-jo). Lepiej więc zastosować przemyślaną dietę, a więc:

  1. Sól - na początku znacznie ogranicz spożycie soli. Sól jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale wiele produktów i półproduktów, które kupujemy spokojnie pokrywa nasze zapotrzebowanie na sód, który jest w soli (wędliny, białe pieczywo, kostki rosołowe, kiszone ogórki i kapusta, itp.).
  2. Słodycze - źródło pustych kalorii. Jeśli jesteś uzależniona od cukierków, batoników, wafelków, ciasteczek, spróbuj zastąpić je suszonymi owocami lub kostką czarnej gorzkiej czekolady.
  3. Napoje - bardzo ważne w diecie jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Wypijaj co najmniej 2 litry wody dziennie. Unikaj napojów gazowanych. Soki najlepiej wyciskaj sama, a jeśli już pijesz napoje z kartonów, koniecznie rozcieńczaj je wodą. Nie pij w trakcie i bezpośrednio przed posiłkiem (rozcieńczasz w ten sposób soki żołądkowe). Kawa i mocna herbata wypłukują cenne składniki z organizmu, dlatego dobrze jest ograniczyć ich spożycie.
  4. Alkohol - to prawdziwa bomba kaloryczna. Warto więc znacznie ograniczyć jego spożycie lub poszukać na wieczory z przyjaciółmi alternatywnych trunków. Zamiast butelki piwa jasnego pełnego 0,33 ml, które zawiera 250 kalorii, lepiej wypij lampkę czerwonego wytrawnego wina zawierającą 80 kcal.
  5. Owoce i warzywa - są cennym źródłem witamin i mikroelementów. Zaspokajają głód i wpływają korzystnie na cerę. Nie zapominaj o ich regularnym jedzeniu.
  6. Żywność przetworzona - czyli gotowe potrawy, do odgrzania w mikrofalówce lub piekarniku zawierają zazwyczaj więcej tłuszczów, cukrów i soli. Jeśli masz możliwość samodzielnego przygotowywania posiłków - będą one znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne.
  7. Przepisy kulinarne - w książkach kucharskich w ciągu ostatnich dziesięcioleci znacznie wzrosła kaloryczność przepisów kulinarnych. Warto o tym pamiętać i zmniejszyć podaną w przepisie ilość np. oleju, śmietany, cukru, masła.
  8. Serwowanie potraw - jadasz potrawy z dużych talerzy? To błąd. W ten sposób spożywasz większe posiłki. Talerze o średnicy np. 28 cm, zamień na talerze o średnicy 24 cm. Nałóż taką porcję na talerz, która zaspokoi Twój głód, ale nie wywoła uczucia przesytu. Zapomnij o dokładkach. I pamiętaj o starym mądrym powiedzeniu: "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi".
  9. Tempo jedzenia - zwolnij przy śniadaniu, obiedzie i kolacji. Spróbuj każdy kęs przeżuć przynajmniej 10 razy - to absolutne minimum. Najlepsze efekty daje przeżucie 30-krotne. Dzięki temu pochłoniesz mniej jedzenia. 
  10. Aktywność fizyczna - najskuteczniejsza dieta zawiera nie tylko zmianę sposobu żywienia, ale również aktywność fizyczną. Pływanie, jogging, taniec, aerobik, siłownia, squash, jazda na rowerze - ćwiczenia fizyczne spalają tłuszcze i pięknie modelują sylwetkę. Wybierz formę aktywności, która Ci najbardziej odpowiada i rozpisz sobie w kalendarzu, ile czasu poświęcisz każdego dnia na sport.

Pamiętaj, że jeśli uda Ci się przez pierwsze dwa tygodnie wytrwać w postanowieniach związanych z odchudzaniem, jest szansa, że wiele z tych działań zmieni się w Twój zdrowy nawyk. Dobrze jest w proces odchudzania zaangażować np. koleżankę, która również chciałaby pozbyć się kilku fałdek. Bowiem odchudzanie się w towarzystwie jest o wiele bardziej przyjemne i mobilizujące.
AG

Użytkownik:
Treść: