Jak wybrać i zamówić tort weselny?
Krojenie tortu to jeden z kulminacyjnych punktów przyjęcia weselnego. Warto więc poświęcić trochę czasu, aby zachwycił wszystkich swoim wyglądem i smakiem.
Pierwszy etap to wybór cukiernika. Poszukiwania rozpocznijcie kilka miesięcy przed ślubem. Przygotujcie sobie listę kilku cukierni, w oparciu o opinię rodziny i znajomych. Wybierzcie się w wolne popołudnie do lokali figurujących na Waszej liście. Po wejściu rozejrzyjcie się uważnie.
- Czy lokal jest czysty i schludny?
- Jak prezentują się oferowane wypieki: czy są apetyczne, aż chce się spróbować?
Teraz nadszedł czas na drugi etap - rozmowę z cukiernikiem. Oto lista pytań, które warto zadać:
- Czy są w ofercie torty weselne?
- Czy jest katalog ze zdjęciami tortów? Zwróćcie uwagę na ich kolorystykę i staranność wykonania (szczególnie detali, takich jak napisy, kwiaty, itp.).
- Czy można zamówić tort na termin: (tutaj podajcie datę Waszego ślubu)?
- Czy można zrobić tort wg dostarczonej przez Was fotografii (o ile oczywiście rozważacie taką opcję)?
- Jakie smaki i zapachy ciasta oraz kremów są do wyboru? Upewnijcie się, czy te elementy tortu, które wybraliście pasują do siebie pod kątem smakowym, wizualnym i zapachowym. Pamiętajcie, że wygląd tortu jest bardzo ważny, ale do gości trafią ostatecznie małe kawałki, w których najważniejszy będzie smak.
- Jaki można wybrać kształt tortu? Pamiętajcie, że z tortu prostokątnego można wykroić więcej porcji i mają one kształt prostopadłościanów.
- Czy można otrzymać próbkę tortu do przetestowania smaku?
- Jak duży powinien być tort dla (tutaj podajcie liczbę Waszych gości) osób?
- Jak wyglądają szczegóły transportu tortu do sali weselnej? Kto i kiedy dostarczy zamówiony tort? Dowiedzcie się wcześniej, czy lokal, w którym planujecie wesele posiada schłodzone miejsce, w którym można przechować tort.
- Czy cukiernia zgłosi się po odbiór naczyń?
- Jakie rodzaje tortów są polecane na gorące dni? Jeśli planujecie ślub w upalne miesiące, nie warto zamawiać tortu z dużą ilością lekkiej śmietany, która opadnie pod wpływem temperatury.
- W jakiej temperaturze wypiek powinien być przechowywany?
- Jaka jest trwałość tortu?
- Jaka jest cena tortu (łącznie z transportem)?
- W jaki sposób można zredukować cenę? Poproście o obniżkę.
Jeśli dokonaliście już wyboru to trzecim etapem jest umowa. Pomoże Wam ona uniknąć przykrych niespodzianek. W umowie powinny się znaleźć następujące zapisy:
- Dokładny opis tortu + fotografie (jeśli zamawiacie tort wg wybranego schematu).
- Ilość i rodzaj warstw. Wybrane smaki i zapachy ciasta oraz masy (warto sobie zapisać dokładnie kolejność tych elementów).
- Rodzaj elementów dekoracyjnych (i czy są one do zwrotu?).
- Lista naczyń i innych elementów do zwrotu (wraz z informacją o ich koszcie w razie zniszczenia).
- Data wesela.
- Data i godzina dostarczenia tortu.
- Dokładny adres dostawy. Sposób dostawy, kto przywiezie tort i kto go odbierze w lokalu weselnym.
- Imię, nazwisko i dane kontaktowe cukiernika.
- Imię, nazwisko i dane kontaktowe odbiorcy.
- Cena końcowa i wpłacona zaliczka.
- Sposób i data uregulowania płatności za całość.
- Warunki odwołania, reklamacji i zwrotu kosztów.
Z pewnością wszystko pójdzie tak, jak to sobie zaplanowaliście, jednak trzymajcie cały czas rękę na pulsie. Dlatego ostatnim, czwartym etapem jest kontrolny telefon 2 tygodnie przed ślubem. W ten sposób upewnicie się, czy Wasze zamówienie nigdzie się nie zginęło. Jeśli wszystko idzie zgodnie z planem, zróbcie sobie pyszną kawę przy kawałku ciasta i poczytajcie jak wygląda ceremonia krojenia tortu oraz obejrzyjcie apetyczną galerię tortów w Galerii zdjęć Weselinki.
AG
Powiem wam, że nie lubię tortów,ale ten nasz weselny wyjątkowo mi smakował!