Z czym to się pije?

A oto jakie alkohole najlepiej pasują do popularnych weselnych dań:

Jaki alkohol pasuje do weselnych dań?
Fot. Przemysław Białek

 

Śledź - wódka i piwo
Pasztety - wino białe wytrawne
Szynka - delikatne czerwone wino
Sałatki - białe wina pobudzające apetyt
Wołowina - wino czerwone
Wieprzowina - delikatne czerwone wino
Kurczak, indyk - wino białe
Gulasz - wino czerwone

Warto też znać ogólne zasady, żeby do weselnego menu dobrać odpowiedni alkohol. W przypadku wina, dobrą podpowiedzią jest stary wierszyk "Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina. Zaś pod sarny, woły, wieprze jest czerwone wino lepsze".

  • wódki czyste podaje się do przekąsek zimnych
  • wódki gatunkowe wytrawne podaje się do przekąsek i dań gorących, z wyjątkiem drobiu
  • likiery i słodkie wódki gatunkowe podaje się do kawy i deserów
  • koniaki i winiaki podaje się do kawy, najlepiej po jedzeniu
  • szampan najlepiej sprawdza się przy toastach, słodki pasuje też do deserów
  • wina białe wytrawne podaje się do przekąsek, ryb, mięsa i drobiu białego
  • wina czerwone wytrawne podaje się do mięsa wołowego i wieprzowego
  • wina słodkie podaje się do deserów, ciast i owoców
SH
5
Średnia: 5 (3 głosy)