Porady i pomysły » Sale weselne i menu

Jak wybrać i zamówić tort weselny?

0 (0 opinie)
Twoja ocena:
Jak wybrać i zamówić tort weselny?

Krojenie tortu to jeden z kulminacyjnych punktów przyjęcia weselnego. Warto więc poświęcić trochę czasu, aby zachwycił wszystkich swoim wyglądem i smakiem.

 

Pierwszy etap to wybór cukiernika. Poszukiwania rozpocznijcie kilka miesięcy przed ślubem. Przygotujcie sobie listę kilku cukierni, w oparciu o opinię rodziny i znajomych. Wybierzcie się w wolne popołudnie do lokali figurujących na Waszej liście. Po wejściu rozejrzyjcie się uważnie.

  • Czy lokal jest czysty i schludny?
  • Jak prezentują się oferowane wypieki: czy są apetyczne, aż chce się spróbować?

 

Teraz nadszedł czas na drugi etap - rozmowę z cukiernikiem. Oto lista pytań, które warto zadać:

  • Czy są w ofercie torty weselne?
  • Czy jest katalog ze zdjęciami tortów? Zwróćcie uwagę na ich kolorystykę i staranność wykonania (szczególnie detali, takich jak napisy, kwiaty, itp.).
  • Czy można zamówić tort na termin: (tutaj podajcie datę Waszego ślubu)?
  • Czy można zrobić tort wg dostarczonej przez Was fotografii (o ile oczywiście rozważacie taką opcję)?
  • Jakie smaki i zapachy ciasta oraz kremów są do wyboru? Upewnijcie się, czy te elementy tortu, które wybraliście pasują do siebie pod kątem smakowym, wizualnym i zapachowym. Pamiętajcie, że wygląd tortu jest bardzo ważny, ale do gości trafią ostatecznie małe kawałki, w których najważniejszy będzie smak.
  • Jaki można wybrać kształt tortu? Pamiętajcie, że z tortu prostokątnego można wykroić więcej porcji i mają one kształt prostopadłościanów.
  • Czy można otrzymać próbkę tortu do przetestowania smaku?
  • Jak duży powinien być tort dla (tutaj podajcie liczbę Waszych gości) osób?
  • Jak wyglądają szczegóły transportu tortu do sali weselnej? Kto i kiedy dostarczy zamówiony tort? Dowiedzcie się wcześniej, czy lokal, w którym planujecie wesele posiada schłodzone miejsce, w którym można przechować tort.
  • Czy cukiernia zgłosi się po odbiór naczyń?
  • Jakie rodzaje tortów są polecane na gorące dni? Jeśli planujecie ślub w upalne miesiące, nie warto zamawiać tortu z dużą ilością lekkiej śmietany, która opadnie pod wpływem temperatury.
  • W jakiej temperaturze wypiek powinien być przechowywany?
  • Jaka jest trwałość tortu?
  • Jaka jest cena tortu (łącznie z transportem)?
  • W jaki sposób można zredukować cenę? Poproście o obniżkę.

 

Jeśli dokonaliście już wyboru to trzecim etapem jest umowa. Pomoże Wam ona uniknąć przykrych niespodzianek. W umowie powinny się znaleźć następujące zapisy: 

  • Dokładny opis tortu + fotografie (jeśli zamawiacie tort wg wybranego schematu).
  • Ilość i rodzaj warstw. Wybrane smaki i zapachy ciasta oraz masy (warto sobie zapisać dokładnie kolejność tych elementów).
  • Rodzaj elementów dekoracyjnych (i czy są one do zwrotu?).
  • Lista naczyń i innych elementów do zwrotu (wraz z informacją o ich koszcie w razie zniszczenia).
  • Data wesela.
  • Data i godzina dostarczenia tortu.
  • Dokładny adres dostawy. Sposób dostawy, kto przywiezie tort i kto go odbierze w lokalu weselnym.
  • Imię, nazwisko i dane kontaktowe cukiernika.
  • Imię, nazwisko i dane kontaktowe odbiorcy.
  • Cena końcowa i wpłacona zaliczka.
  • Sposób i data uregulowania płatności za całość.
  • Warunki odwołania, reklamacji i zwrotu kosztów.

 

Z pewnością wszystko pójdzie tak, jak to sobie zaplanowaliście, jednak trzymajcie cały czas rękę na pulsie. Dlatego ostatnim, czwartym etapem jest kontrolny telefon 2 tygodnie przed ślubem. W ten sposób upewnicie się, czy Wasze zamówienie nigdzie się nie zginęło. Jeśli wszystko idzie zgodnie z planem, zróbcie sobie pyszną kawę przy kawałku ciasta i poczytajcie jak wygląda ceremonia krojenia tortu oraz obejrzyjcie apetyczną galerię tortów w Galerii zdjęć Weselinki.

AG

Sylwia
 Tort na zdjęciu jest fantastyczny! Niestety zwykle im ładniejszy, tym gorzej smakuje :( Weselne torty zwykle smakują jak margaryna ze spirytusem. Jedyny autentycznie pyszny tort weselny jaki jadłam przyleciał z Paryża - Panna Młoda była rodowitą Francuzką. Masa miała kawałki prawdziwych truskawek. Mniam! Jednak nie bez powodu kuchnia francuska słynie...
Tinka1985
Ja znam cukiernię która robi piękne i smaczne torty. Jest to cukiernia w Polanicy Zdroju.
ancymon
A mozesz podać nazwę i adres?
Anonim
tort jazda dawaź go
Anonim
mozna kosztowac przed zlozeniem zamowienie i tort nawet najwiekszy i najwymyslniej dekorowany zawsze ma taki sam smak, jak ten, ktory probowaliscie. nie rozumiem, jak moze wplywac na smak uroda tortu. no, chyba ze dekoracja wymaga niesmacznych dodatkow, ale nawet wtedy procent dekoracji do wnetrza tortu jest znikomy i mozna zostawic na talerzyku np cukrowego kwiatka i zjesc tylko pyszne wnetrze. i w cukierni zawsze powinni uprzedzac, ze taka a taka dekoracja wymaga skladnikow, ktore sa np bardzo slodkie, twarde, mdle czy jeszcze jakies inne.
Anonim
Czy ktoś zna może tę cukiernię kreatywnycukier? Poszukuję z mężem tortu "bez margaryny i spirytusu"? Za pomoc będę wdzięczna.
Klaudia
Na swoje wesele zamawiałam tort z cukierni AleTort. Wyglądał rewelacyjnie, ta cukiernia robi najładniejsze torty. I wbrew opiniom,że im ładniejszy tym gorszy w smaku, od nich są naprawdę pyszne. Sprawdźcie sami http://ale-tort.pl/
Monika
Najnowszy komentarz!
My zamówiliśmy tort w La Verona Legionowo, tak jak polecono nam na forum weselnym.
Powiem wam, że nie lubię tortów,ale ten nasz weselny wyjątkowo mi smakował!
Użytkownik:
Treść: