Porady i pomysły » Sale weselne i menu

Jak skomponować menu na przyjęcie weselne

0 (0 opinie)
Twoja ocena:
Jak skomponować menu na przyjęcie weselne

Wybierając dania na przyjęcie weselne trzeba wziąć pod uwagę między innymi oczekiwania gości, nasz budżet i porę roku. Oto kilka reguł, które ułatwią skomponowanie listy dań na wesele.

Dania na weselnym stoleTrzymaj się budżetu

Zaplanuj ile pieniędzy możesz przeznaczyć na jedzenie i napoje dla każdego z gości. Weź pod uwagę zdarzenia losowe, np. zjawienie się osoby, która nie była zapraszana. O unikaniu nieproszonych gości dowiesz się więcej z innego artykułu, chociaż nie zawsze takich sytuacji udaje się uniknąć.

Skorzystaj z rad szefa kuchni

Każdy lokal ma swoje popisowe dania. Warto zdecydować się na potrawy już sprawdzone, z których przygotowaniem obsługa nie będzie mieć problemu.

Weź pod uwagę gości

Pokolenia często różnią się nawykami żywieniowymi, zwykle starszym gościom bardziej smakują tradycyjne dania kuchni polskiej, młodzi z kolei często wolą potrawy mniej tłuste z większą zawartością warzyw, na przykład potrawy kuchni włoskiej. Wszystkim trudno dogodzić, ale bezpieczniej jest wybrać potrawy, które będą odpowiadały większości Waszych gości.

Wybierz to co lubisz

Zwykle bierzemy pod uwagę oczekiwania gości, ale to w końcu Wasze przyjęcie i ważne, żeby wybrane potrawy odpowiadały również Waszemu gustowi.

Nie za ostro

Jeśli wśród Waszych gości znajdą się dzieci i osoby starsze, lepiej nie serwować im zbyt pikantnych lub ciężkostrawnych potraw.

Dopasuj menu do pory roku

Warto włączyć w menu sezonowe warzywa i owoce nie tylko dlatego, że są świeże i smaczne, ale też dlatego, że obniży to koszt potraw. Na wiosnę i w lecie najlepiej podać dużo lekkich i świeżych potraw, sałatek i deserów owocowych. Zupę można na przykład zastąpić chłodnikiem. Dużą popularnością w lecie będzie się też cieszył zimny bufet.

W zimie warto postawić na ciepłe dania, gotowane warzywa i rozgrzewające zupy jak rosół lub kiszony barszcz. Do picia można podać gorącą czekoladę i grzane wino.

Nie ryzykuj

Upewnij się, że potrawy będą przygotowane i przechowywane w odpowiednich warunkach. Unikaj potraw ryzykownych jak przygotowywany w lokalu majonez.


SH

Użytkownik:
Treść: